Pipraga kohvi olete proovinud? 😂

Mina olen. LĂŒhidalt öeldes – maitse ei olnud hea, aga Ă€ratas hĂ€sti. 😂
Mulle nimelt meeldib kohvi kaneeliga juua ja tomatile musta pipart panna. Seekord sai kohv musta pipra ja ma tĂ”esti lootsin, et see ei maitse eriti hullusti. Kutt muidugi kĂ”rvalt kilkas, et hea prank, selle oleks vĂ”inud videosse vĂ”tta. Uni lĂ€ks kĂŒll kohe Ă€ra, kui kohviga pipar keelele jĂ”udis.
Olin just hommikul valjuhÀÀlselt rÔÔmustanud, et see fĂŒĂŒsiline vĂ€simus hakkab vaikselt Ă€ra kaduma, ja siis tegin endale sellise triki. Kusjuures mul pole isegi seda vabandust, et need oleks sarnases pakendis. Ka
neel on klaaspurgis ja must pipar jĂ”upaberist pakendis. 😁
Tomatid jĂ€id kaneelita siiski, kuna pipar oli esimene, mis kĂ€tte sattus. Selle pildi peal on asjad Ă”igesti juba. Kaneel, must pipar, jahvatatud ingver, vanilje ja kakao olid nende asjade seas, mille ma Eestist kaasa pakkisin. JĂ”udsin eelmise aasta jooksul kvaliteetse mahekraamiga Ă€ra harjuda ning kuna need vĂŒrtsid kodus olemas olid, pakkisin kaasa. Osa kuivatatud puuvilju ja ĆĄokolaadinööbid tulid ka kaasa. Kuivatatud hapukirsse ostsin veel spetsiaalselt terve kilose paki. 😋
Suurt tormijooksu nendele puuviljadele pole veel olnud, sest ĆĄotlaste kĂŒlalislahkus on kĂ”rgel tasemel. KĂŒpsiseid ja komme tuleb kingitusena muudkui juurde – eile kĂ€is ĂŒleukse naaber Rachel korraks meil, kasutasin kohe juhust, et uurida, kui tĂ€pselt siin prĂŒgi sorteerima peab, sest konteinereid on maja juures 4tk, mida tĂŒhjendatakse 2x kuus. TeisipĂ€eva Ă”htul tuleb need tee ÀÀrde vĂ€lja panna. VĂ€ga hullu polegi: toidujÀÀtmete jaoks peame ostma biolagunevad kotid ja need lĂ€hevad ĂŒhte konteinerisse. kĂ”ik pakendid, sh papp ja paber, metall- ja plastikpakendid lĂ€hevad teise konteinerisse ja kolmandasse siis muu mudru ehk general waste.
💭Tundub, et tĂ€na tuleb selline asjaajamise pĂ€ev, sest eile oli veel bank holiday ja ametiasutused kinni, aga tĂ€na on nii linnavalitsus kui ka pank avatud. Esimeses jĂ€rjekorras avan kohaliku pangaarve, sest ilma selleta ei saa ma teha nt prĂŒgilepingut, elektri-ja gaasilepingut ega maksta ka kohaliku teenuste maksu ehk council taxi. Viimase jaoks saatsin eile avalduse kĂŒll, aga e-kirjale tuli vastus, et kui tavaliselt vastavad nad 90 pĂ€eva jooksul, siis praegu on avaldusi tavalisest rohkem ja vastamise aeg vĂ”ib kujuneda pikemaks, aga nad soovitavad minna iseteenindusse ja seal kĂŒsimustele vastused leida.  KĂ€isin siis hommikul iseteeninduses linna kodukal: selleks, et digitaalset arvet saada, peab olema viimase paberarve number ette nĂ€idata. 🙉
Vaatasin juba Ă€ra, LV on lahti, ja kuna Kuti kooliasjade osas ka vaja selgust saada, siis pĂ€rast pangas kĂ€imist vĂ”tamegi suuna kesklinna, kus LV klienditeenindus asub, nĂ€itame nĂ€od ette ja ehk saab mitu kĂ€rbest korraga. Ehk jÀÀb aega ĂŒle ka, ja jĂ”uame kohalikku meremuuseumisse. See on tĂ€itsa tasuta ning annab pĂ”hjaliku ĂŒlevaate siinsetest merendus-, nafta-ja gaasitraditsioonidest.
Rachel soovitas minna ka kohalikku kunstigaleriisse, see on ka kesklinnas, rÀÀkis veel kohalikest oludest ja kiitis Kuti inglisekeele oskust. Okei, minu oma ka, ĂŒtles, et ma ei peaks ĂŒldse pĂ”dema, kui kandideerin töökohtadele, kus tuleb inglise keeles kirjutada. 👍

Eile kĂ€isime ĂŒle Doni jĂ”e, vaatamas nn ametlikku randa ja rannapromenaadi. Tuul oli korralik, samas Ă”hk oli soe.
Lained olid korralikud ja laevu oli kalda ÀÀres rohkem. Ühel hetkel luges Kutt neid koos randuvatega 50 kokku.

Kui pĂ€ev varem olime PĂ”hjameres varbad mĂ€rjaks saanud – selja tagant hiiliv 9.laine, mis muud – siis eile kastsin nĂ€pud mĂ€rjaks ja maitsesin – on ikka soolasem kĂŒll kui LÀÀnemeri.
KĂŒsisin Kutilt, et kas suvel tuleb siia ujuma. Alguses kahtles, aga siis arvas, et koos sĂ”pradega – miks ka mitte. Mida ma talle ei öelnud, on see, et suvel Ă”hutemperatuur naljalt ĂŒle 20 ei tĂ”use ja vee temperatuur jÀÀb veel madalamaks.
Samas, kohalikele on see ilmselt palav, sest eilegi kui oli +8, oli ikka mĂ€rkimisvÀÀrne hulk inimesi lihtsalt dressipluusides ja 4-5 inimest jalutasid lĂŒhikestes pĂŒkstes, tĂ”si, joped olid peal. 😁
MĂ€lestuspingid on siin hĂ€sti-hĂ€sti tavalised. Ühel sellisel nĂ€gin ka luuletust.

Promenaadi linnapoolses otsas (Dee jĂ”eni me vĂ€lja siiski ei lĂ€inud) olid ka Ă€gedad vĂ€rvilised pingid. Minutiks istusime seal mĂ”lemad ja nautisime vaadet. See vasakpoolse riba keskmine pilt ongi nendelt vĂ€rvilistelt pinkidelt tehtud. Pinkide pilti vaata altpoolt. 👇

Promenaadi linnapoolses otsas on ka lĂ”bustuspark, kus ilmselt Kuti-vanustel on ka Ă€ge. Seal on ka suur kaubanduskeskus, kus me otsustasime toiduvarusid tĂ€iendada. Seekord olime targemad ja vĂ”tsime seljakoti kaasa. Kokkulepe kodus (Kutt ise pakkus), et mina kannan tĂŒhjana, ja tema tĂ€is kotti pidas paika, kuigi kui ta asjad sisse ladus, siis oli esimene reaktsioon kĂŒll, et see on nii raske. Pakkusin talle vĂ”imalust kaht kilekotti kanda, aga ta loobus. 🙆

Peame endale lĂ€hiajal mingi korraliku riidest koti vaatama, millega poes kĂ€ia, sest ASDA kilekotid on kĂŒll sellised, et ĂŒle 1kg asju sinna panna ei saa – sangade juurest rebenevad.

Poest oli veel ca poolteist kilomeetrit bussipeatusesse ja sealt kah ca 600m koju. PĂ€eva kilometraaĆŸ tuli kokku sinna 10 kanti. Sellel pildil oleme King’s Streetil ĂŒhes bussipeatuses. Kusjuures, kuna Kutt pole veel 12, saab ta bussis sooduspileti. Mis Kutti veidi hĂ€iris, ja eks mind ka, on see, et suht palju on ikka tĂ€navatel lenduvat prĂŒgi. Ei saa öelda, et oleks suisa rĂ€pane, ja raske öelda, kui palju mĂ€ngib selles kaasa tuul, mis kasvĂ”i pildil olevatest prĂŒgikastidest rĂ€mpsu vĂ€lja keerutab, kui palju aastavahetuse pidustused, aga eile Kutt paar korda kortsutas kulmu ja ĂŒtles,  et nii kahju on sellest, et looduses on rĂ€mpsu. Viskasin siis Ă”hku, et peame vist siin ĂŒhed Teeme Ära! talgud korraldama, ja ta teatas, et kĂ”igepealt teeme mĂ€nguvĂ€ljaku korda. đŸ’Ș
No nÀis, mis vaatepilt siis on, kui elu jÀlle igapÀevastesse rööbastesse lÀheb.

Vaikselt hakkame juba Kutiga rÀÀkima ja arvestama miilides, aga siia katsun ikka kilomeetreid panna. Jardide ja meetritega on praegu veel keerulisem, samas kilogrammide ja naelade suhte olen Ă€ra vaadanud – ĂŒhes kg-s on veidi ĂŒle 2 naela.

Jah, rahaĂŒhik on ka nael ja pennid. Lisaks sendid. 😕😎

Terve selle promenaadi kĂ”ndisime nii, et tuul oli vastu. RannaÀÀrne liivavall kĂŒll veidi mahendas tuult, aga Ă”htuks oli nĂ€gu korralikult roosaks tuulutatud. Ise tundsin ka megarammestust.

TĂ€na hommikul pilte ĂŒle vaadates avastan, et ega neid laevu, mida ka sellel pildil Kutt vaatab, eriti nĂ€ha pole. Ehk videos on rohkem.  


Postituse alguses mainisin vĂ€simust. Eestis olles Ă€rkasin viimased poolteist kuud ca kell 5, viimase nĂ€dala ka 5.30, sest olin osaline hommikugrupis, mida veab mu mentor Kai Oja. Nii uskumatu kui see ka pole, siis 30 minutit pĂ€eva alguses tegevusi, mis mĂ”testatult vĂ”tavad eelmise pĂ€eva kokku ja avavad algava pĂ€eva, on tohutult vĂ€estavad. 🙏🙌
Ma olen tĂ€iesti kindel, et tĂ€nu nendele hommikustele kogemustele ma ĂŒldse jaksasin ja suutsin kogu selle kolimise virrvarri ja sellega kaasneva paberimajandusega toime tulla. Veendusin, et enda töölt lahti vĂ”tmine novembri lĂ”pus oli 100% Ă”ige otsus, sest vaimselt ja fĂŒĂŒsiliselt lihtsalt poleks jĂ”udnud kĂ”ike.
Siia lennates oli kahjutunne suur, et ei saa enam osaleda neis, samas praegu tunnen, et mul on seda n-ö vĂ€lja magamist vaja olnud. TĂ€nagi öösel magasin 11 tundi, kuid Ă€rgates tundsin, kuidas vaikselt hakkab see fĂŒĂŒsiline vĂ€simus jĂ€rele andma. Vaim on see-eest tegutsemisvalmis olnud, aga ka vaimul on lihtsam, kui kehaline seisund seda toetab. Niisiis, nĂŒĂŒd olen valmis taas varem Ă€rkama ja taastama kunagise rutiini, kus hommikusele Ă€rkamisele jĂ€rgneb tunnike Ă”ppimist. Ideaalis vĂ”iks siin ka selle 5.30 vĂ”i 6.00 klubi kĂ€ima tĂ”mmata, aga mul endal puuduvad ambitsioonid selle juhendamiseks. Las iga kingsepp jÀÀb ikka oma liistude juurde.

P.S Oleme tÔesti ilusad ilmad siia toonud, sest tÀna paistab taas pÀike ja taevas pole pilveribagi. Nii et palju Ônne, emme, siitkaudu ka!

Leave a Reply